facebook 20  instagram 20

Отворен 25. Београдски летњи фестивал

Отворен 25. Београдски летњи фестивал
 
25. Београдски летњи фестивал Белеф, у оквиру кога је за посетиоце припремљен разноврстан културни програм, синоћ је свечано отворио градски менаџер Горан Весић поручивши да је тај фестивал постао бренд Београда.
 
"Овај јединствени фестивал позоришне, музичке и визуелне уметности настао је пре 25 година у не баш добрим околностима за културу, у великим историјским превирaњима, али за ових 25 година успео је да постане бренд нашег града, нешто чиме се ми поносимо и што са поносом можемо да покажемо нашим гостима", рекао је Весић.
 
Он је подсетио да су на Белефу у претходне две и по деценије наступили знаменити домаћи и страни уметници: Никита Михалков, хор "Глинка", Оркестар Радио-телевизије Кине, "Рокси мјузик, Карлос Сантана и многи други.
Ове године у оквиру фестивала припремљено је више од 30 програма, а већина њих је потпуно бесплатна јер је, додао је Весић, важно да што више људи може да им присуствује.Подсетивши да је оснивач Белефа Скупштина града Београда, он је, између осталог, захвалио Делегацији Европске уније у Србији и Институту Сервантес који су помогли одржавање овогодишњег Белефа. "Заиста верујем да данас шаљемо једну лепу поруку из Београда и да ће сви посетиоци Белефа уживати", истакао је Весић и прогласио фестивал отвореним.
 
На свечаном отварању, у дворишту Капетан Мишиног здања, наступио је оркестар 40 хармоника АКУДУНС "Соња Маринковић" из Новог Сада. 
 
У оквиру Белефа, који ће трајати до 30. јула, за посетиоце припремљено 30 програма из различитих уметничких области, од чега је 10 бесплатно. На овогодишњем Белефу ће наступити два национална ансамбла - Српско народно позориште из Новог Сада са београдском премијером представе "Слуга двају господара" Карла Голдонија и Опера Народног позоришта у Београду са концертом солиста и оркестра. Осим тога, посетиоци ће моћи да чују и познати дечији хор "Колибри" који је остварио велики успех на такмичењу хорова у Белгији где је међу 128 хорова освојио прво место. На фестивалу ће бити приказане представе студената Факултета драмских и Факултета музичке уметности, a програм обухвата и представе за децу у извођењу дечијих позоришшта и дечијих позоришних трупа. Осим иностраних и уметника из региона, посетиоци моћи да чују и познате домаће уметнике као што су: музичари Смиљка Исаковић и Урош Дојчиновић са ансамблом Војске Србије Станислав Бинички, Хор Колибри, Биља Крстић и Бистрик , Ансамбл Ренесанс,  Јелена Томашевић и новосадски Биг бенд, композиторка Ања Ђорђевић, ЛП дуо,...
Од уметника из региона публика ће моћи да присуствује наступима Ибрице Јусића, као и концерту Матије Дедића и Зорана Предина..
 
На фестивалу ће наступити етно ансамбл са југа Италије Мореска нова, као и Омладински оркестар из Холандије.
 
Фестивал се завршава 30. јула, када ће на стадиону Ташмајдан наступити Државни академски ансамбл "Берјоска" из Москве
 

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019