facebook 20  instagram 20

Свечано отварање 25. јубиларног Белефа - у среду, 22. јуна

Свечано отварање 25. јубиларног Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2016. у среду, 22. јуна 2016,  у Дворишту Капетан Мишиног здања у 21 час
 
Концерт Оркестра хармоника АКУДУНС „Соња Маринковић“ из Новог Сада
Диригент Горан Пенић
 
 
ОРКЕСТАР ХАРМОНИКА АКУДУНС „ СОЊА МАРИНКОВИЋ “
 
Од самог оснивања 1951. године  у Новом Саду оркестар води Маргита Барачков, један од пионира у борби за концертну еманципацију хармонике на простору бивше Југославије. Услед популарности хармонике као „инструмента из народа“, рађа се потреба и идеја да се оформи један овакав састав  који убрзо заузима значајно место у културном животу града и шире. У почетку је овај ансамбл бројао мали број чланова и наступао под именом „Комарац“ а на његовом репертоару  налазиле су се популарне мелодије и народне песме. Како је он растао почеле су да се изводе транскрибована дела познатих класичних композитора : Моцарта, Штрауса, Грига... Тада са 14. година диригентску палицу преузима Милана Барачков Маленица која ће овај ансамбл водити преко 40 година, са којим ће освојити највиша признања у својој земљи. Од 1957. оркестар почиње и своју каријеру на европском тлу. Настају и први успеси и златна одличја: Палермо/Италија(1959), Луцерн/Швајцарска (1962), Евијан/Француска (1969), Лион/Француска (1977), Женева/Швајцарска (1980) , Тарциенто/Италија (1984), Kастелфидардо/Италија (1994), ИИИ место Луцерн/Швајцарска (1975). За овај састав специјално су писали еминентни композитори као што су: Карл Кромбхолц, Рудолф Бручи, Петар Озгијан, Бруно Бјелински, Иван Ковач а касније и Славко Шуклар, Стеван Дивјаковић, Wолфганаг Рус Плотз и др. Оркестар на свом репертоару има дела различитих епоха и стилова, где осим оригиналних, написаних за овај ансамбл, има и велики број остварених транскрипција и аранжмана дела  познатих светских композитора. Једна неуобичајена карактеристика и традиција која се задржала све до данас је да чланови читаве концерте свирају напамет, те на тај начин остварују најбољи могући контакт са диригентом, пратећи тако сваки његов покрет и мимику.
 
У новије време од 1999. па на даље, прво као асистент а затим као диригент Горан Пенић заједно са својим члановима наставља да трага за што убедљивијим и доживљеним интерпретацијама, избегавајући звук који личи на „хор хармоника“, доносећи тако нове нијансе и звучне боје употребом што разноврснијих удараљки, електронике па и употребом клавира.
 
Диригент Горан Пенић (1970) рођен је у Новом Саду, где на Академији уметности дипломира 1994/95 године на смеру Општа музичка педагогија, а 1993. године отпочиње свој педагошки рад на одсеку хармонике у Музичкој школи „Исидор Бајић“ где и данас ради. Као инструменталиста осваја низ првих награда на Покрајинским, Државним такмичењима и фестивалима (Југославија). Залаже се за концертну еманципацију хармонике на пољу солистичког, камерног и оркестарског музицирања. Као педагог са његовим ученицима постиже висока признања на домаћим и интернационалним такмичењима, а као диригент оркестра хармоника основне музичке школе осваја сва могућа признања у земљи.  Од 1999. диригује и оркестром хармоника АКУДУНС “Соња Маринковић“ и Музичке школе „Исидор Бајић“ са којим наставља традицију дугу 60 година, те гради интернационалну каријеру. Са овим оркестром апсолутни је победник и носилац многих златних трофеја.
 
Програм
 
Јоханес Брамс: Мађарска игра бр. 1 у г-молу (ар. Горан Пенић)
Стеван Дивјаковић: Увертира
Модест Мусоргски: Слике са изложбе (ар. Горан Пенић)
Артуро Маркез: Игра бр. 2 (ар. Горан Пенић)
 
Бесплатан улаз
 
У случају кише, концерт ће бити одржан у Великој сали Коларчеве задужбине.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019