facebook 20  instagram 20

Одржана је конференција за новинаре поводом 25. БЕЛЕФ-а

БЕОГРАД, 16. јуна (Танјуг) - Београдски летњи фестивал (Белеф), 25. по реду, биће одржан од 19. јуна до 30. јула, а обухватиће 30 програма из различитих уметничких области, најављено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.
Организатори и учесници Белефа минутом ћутања опростили су се од глумца Милорада Мандића Манде, који је изнанада преминуо јуче, а уз кога су, како је истакао управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић, генерације одрастале.
Заменица председника Скупштине града Београда, Андреа Радуловић истакла је да је Белеф манифестација од значаја за српску престоницу и да ће ове године од 30 програма, 10 бити бесплатно за посетиоце. Она је најавила учешће два национална ансамбла - Српског народног позоришта и Народног позоришта у Београду, затим наступ дечјег хора "Колибри", Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", Факултета драмских и Факултета музичке уметности, концерте чембалисткиње Смиљке Исаковић, гитаристе Уроша Дојчиновића, Биље Крстић и ансамбла "Бистрик", као и представе за децу.
Гордана Предић, испред Управног одбора фестивала рекла је да су имали врло комплексан задатак да наставе посао претходних чланова одбора који су пре месец дана поднели оставке, као и да осмисле квалитетан програм у складу са буетом од 11 милиона динара, од чега је шест је било предвиђено за програме. Она је нагласила да је циљ био да програм буде разноврстан и за све генерације и издвојила концерт Ибрице Јусића, који је већ привукао пажњу јавности, затим наступ Биље Крстић која прославља 40 година каријере и 15 година сарадње са "Бистриком" и наступе Јелене Томашевић, Васила Хаџиманова, групе "Ођила".
Српско народно позориште гостује на Белефу са представом "Слуга двају господара" Карла Голдонија у режији Бориса Лијешевића, а управник Милосављевић, који је две године био уметнички директор позоришног програма и један од селектора фестивала, изразио је задовољство што постоји чврста воља да се та манифестација сачува као озбиљан европски фестивал упркос економским потешкоћама.
Белеф почиње концертима домаће групе "Земља грува" и састава "Лос Мамбо Џамбо" (Шпанија), а басиста Иван Ковачевић из шпанског бенда обећава енергију и добар провод, задовољан што је улаз бесплатан па ће концерт бити поклон публици у његовом родном граду.
Вршилац дужности директора Цебефа, организатора Белефа, Милан Лазовић рекао је да су ове године успели да врате двориште Капетан Мишиног здања као летњу позорницу фестивала и да представе публици најбоље од домаће културне понуде. Програм обухвата и хуманитарну ревију Роксанде Илинчић, концерт ансамбла "Ренесанс", наступ секстета Ање Ђорђевић, концерт Матије Дедићс и Зорана Предина, перформанс позоришта "Пинокио" под називом "Карневал писаца великана", концерт ЛП дуа, гостовање Омладинског симфонијског оркестра из Амстердама и Државног академског ансамбла "Берјоска" из Москве...
 

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019