facebook 20  instagram 20

Фламенко се не може описати, он се мора осетити

Алба Молина- гост 26. БЕЛЕФ-а
Београдски летњи фестивал (БЕЛЕФ), као и увек, доводи пред београдску публику изузетне уметнике из земље и иностранства.
У уторак, 27. јуна у оквиру 26. издања БЕЛЕФ-а, у башти СКЦ-а, концерт, који се организује у сарадњи са Институтом Сервантес у Београду, одржаће сјајна Алба Молина, позната шпанска фламенко, џез и блуз певачица и модел. Албу Молину на гитари прати Рикардо Морена, један од најпознатијих фламенко и џез композитора и гитариста Шпаније.Изузетног музичког талента, врло специфичне боје гласа и сјајне вокалне технике, Алба је у свом стваралаштву комбиновала различите стилове попут попа, хип хопа, болера, бразилских и карипских ритмова, џеза и фламенка, стога је тешко уклопити у одређени жанр.

Alba Molina 1Алба потиче из славне музичке породице. Отац Мануел Молина је чувени фламенко гитариста, по којем је снимљен и филм „Краљ гитаре“, а мајка Мануела Монтоја је позната фламенко плесачица и певачица. Овај славни пар, наступао је под именом „Lolе y Manuel“ и током 70-тих година били су најпопуларнији фламенко уметници у Шпанији. Светску славу доживели су након што се њихова песма “Tu Mirá” нашла у Тарантиновом филму Кill Bill Volume 2.
Поводом њеног гостовања у Београду, Алба Молина одговорила нам је на неколико питања.

С обзиром на то да потичете из врло познате музичке породице, да ли сте икада помислили да се бавите нечим другим осим музиком?
Одмалена сам имала велики број интересовања, јако ме је привлачила и још увек ме привлачи психологија, као и свет вина. Ја толико волим вина да бих могла да будем добар сомелијер (смех). Искрена да будем нисам знала одмалена чиме ћу се бавити. Привлачиле су ме многе ствари, чак сам као дете веровала да нећу певати, искрено не знам ни зашто сам имала тај осећај. Али негде већ са 14, 15, 16 година сам схватила да ће певање бити мој позив.

Како је изгледао Ваш музички пут и развој?
Када је у питању музика од самог почетка радила сам само оно што ми се свиђа и што ме привлачи, у том смислу сам веома слободна. Радила сам много тога, имала сам своју групу „Las Niñаs” са којима сам изводила хип-хоп са елементима фламенка, потом са Андрасом Луkом сам снимила албум “Тucara”, потом упознајем гитаристу Рикарда Морена са којим долазим у Београд и са њим изводим мешавину џеза, бразилске музике и фламенка. Последњи албум „Аlba canta а Lole y Manuel“ на којима изводим песме мојих родитеља. На концерту у Београду ћемо извести пар песама и са тог албума. Тренутно сам на турнеји на којој представљам последњи албум, али у Београд долазим са Рикардом Мореном и представићемо се комбинацијом џеза, бразилске музике и фламенка.

Који тренутак у својој досадашњој каријери сматрате најзначајнијим?
Сви моменти у животу су важни, не би био оно што си данас да ниси прошао у животу све што си прошао. Ја волим да живим у садашњости. Сада сам у најважнијем тренутку у животу, али то сам мислила и прошле године. Верујем да је неопходно да човек ужива у садашњем тренутку. И ако ме поново питате, одговор вам је јасан. Најважнији тренутак за мене је сада.

О чему певате у својим песмама?

Пре свега о љубави и у том смислу сам веома класична. Али не певам само о љубави између двоје људи, емотивних партнера, већ и о љубави према животу.

Називају вас и "звучним универзумом" који је тешко жанровски одредити. Који жанр вама лично највише прија и шта је то у фламенку што га чини толико посебним?
Нисам знала да ме зову „звучни универзум“, звучи одлично (смех). Мени највише прија фузија различитих стилова, пре свега џеза, бразилске музике и фламенка и управо ћемо то представити Рикардо Морено и ја. То ме највише привлачи. Рикардо Морено и ја смо се поново окупили, и то нам пуно значи, не само у музичком смислу већ и у емотивном. Уживамо заједно на сцени и мислим да се то примети и да ће то публика осетити.
Не могу да вам кажем зашто је фламенко толико посебан, фламенко је тешко описати, он се мора осетити.

Негде смо пронашли податак да сте се бавили и моделингом. Можете ли нам рећи нешто више о томе?
Почела сам врло рано да се бавим моделингом, са 14 година, па све до 20-их. То је за мене било дивно искуство у том тренутку. Доста сам путовала, упознала много људи, зарадила новац. И у том тренутку ми је значило и за мој его. Али сам сада у периоду живота када уживам радећи музику и то ми сада храни душу.

Колико вас је материнство променило?
Променило ме је потпуно, ја имам дете од 16 година и дете од 7 година. Ја се ни не сећам периода пре него што сам добила децу (смех). Веома волим своју децу и веома сам срећна.

Како бисте, у најкраћем, описали оно што ће београдска публика чути на концерту 27. јуна?

Публика ће уживати у фузији коју стварамо Рикардо Морено и ја, мешамо елементе џеза, бразилске музике и фламенка. То је врло експериментална музика и веома допадљива. Отпеваћу и пар песама са последњег албума  као и неке стандардне песме у мом извођењу као што је „Besame mucho“. Надам се да ће публика уживати и након концета бити богатији за једно искуство. Шаљем вам пољубце.

RIkardo Moreno mПре Албе Молине и Рикарда Морена, у уторак 27. јуна свираће група Кал, а цена улазнице је 500 динара.
Flamenko se ne može opisati, on se mora osetiti

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019